Шоколадний десерт брауні - одне з найбільш яскравих страв сучасної американської кухні. Являє собою плоский шоколадний торт (або кекс) щільної консистенції з меленими горіхами і ваніллю, готують і брауні з вишнею, деякими іншими фруктами, з сиром. Назву цей популярний десерт придбав через характерного шоколадно-коричневого кольору.
Шоколадний торт
Шоколадний пиріг брауні дуже люблять американські діти, так і дорослим він теж подобається. Численні американські заклади громадського харчування зазвичай пропонують в готовому вигляді тістечко брауні. Рецепти приготування тістечок не відрізняються від рецептів приготування однойменного кексу (просто великий кекс нарізають порціонними шматочками). Сучасних рецептів брауні з горіхами багато, в залежності від особливостей рецепту він може мати вигляд торта, тістечок або печива. Випікають цей десерт зазвичай прямокутної вогнетривкої формі і нарізають на невеликі прямокутні порційні шматочки.
Як приготувати шоколадний брауні?
Інгредієнти: 200 г хорошого гіркого шоколаду; 1-2 столових ложки какао-порошку; 1 столова ложка рому або коньяку; 200 г цукру; 150 г несолоного натурального вершкового масла; 1/4 палички натуральної ванілі, можна замінити ванільною есенцією, ванільним маслом, ваніліном (3 пакетика); 4 курячих яйця; 100-150 г борошна; щіпка солі; 3/4 склянки будь-яких горіхів дрібно порубаних. Приготування: Попередньо розігріємо духовку до 180?З і помістимо прямокутну форму для випічки, змащену вершковим маслом, в центр.
Тепер расплавим шоколад і масло в емальованій (або з нержавіючої сталі каструлі з 2-ма ручками. Ємність більшого розміру наповнимо водою до половини, поставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Каструлю, в якій шоколад і масло, помістимо на водяну баню і, безперервно помішуючи, доводимо масу до однорідного рідко-тягучого стану. Знімемо з вогню і злегка подстудим. Додамо какао-порошок, цукор, ваніль, ром (можна і трохи кориці). Все перемішати ретельно. Ще трохи остудимо і по одному додамо в шоколадну масу яйця. Ретельно зіб'ємо віночком або міксером. Додамо борошно, мелені горіхи і щіпку солі. Перемішаємо.
Випікаємо брауні
До цього моменту форма в духовій шафі достатньо прогрілася. Акуратно виймаємо форму з духовки і виливаємо в неї масу. Можна спочатку простелити форму промасленим пекарської папером - так, звичайно ж, буде зручніше, але це необов'язково. Ставимо форму в духовку і випікаємо протягом 30 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою або сірником: після проби в центрі кексу зубочистка повинна залишитися злегка вологою і з шматочками шоколаду. Не варто перетримувати брауні в духовій шафі, в іншому випадку вони стануть занадто сухими, а так бути не повинно. Дістаємо форму з духовки і охолоджуємо, поставивши на мокрий рушник - так кекс легше відокремиться від форми. Викладемо кекс-брауні на велике блюдо (зручно зробити це, перевернувши форму) і разрежем на прямокутні порції. Подавати цей десерт прийнято трохи теплим або охолодженим. Добре подати до брауні ванільне морозиво і
кава або чай з лимоном. Можна полити готові тістечка розтопленим шоколадом або шоколадною глазур'ю.
Додамо фрукти
Можна готувати брауні з вишнею, сливою або іншими фруктами, в тому числі, і сухофруктами. Природно, в таких випадках використовуються фрукти без кісточок. Можна використовувати фрукти, консервовані у власному соку і заморожені. Звичайно ж, слід спочатку звільнити їх і відкинути на друшляк, щоб видалити зайву рідину. Фрукти в тісто додають в останню чергу, безпосередньо перед тим, як відправляти кекс в духовку випікатися.