Що таке капкейк? Капкейк - це суто американська назва десерту, що в перекладі з англійської означає чашка і кекс, тобто кекс розміром з чашку. Чому ж відрізняється це ласощі від наших звичних і зрозумілих мафінів, запитаєте ви? Давайте розглянемо з вами рецепти приготування капкейків, і ви самі знайдете відмінності.
Бананові капкейки
Інгредієнти: вершкове масло (маргарин) - 100 г; цукровий пісок - 150 г; яйце - 2 шт.; банан - 3 шт.; розпушувач - 2 ч. ложки; борошно - 250 г; мастика, різнокольорова посипка - за бажанням. Приготування Як приготувати капкейки? Отже, для початку беремо розтоплене вершкове масло і ретельно розтираємо його з цукром. Потім додаємо яйця і все перемішуємо. Банани очистити від шкірки, м'якоть розминаємо виделкою до отримання однорідної кашоподібної маси. Далі додаємо бананову суміш в тісто і перемішуємо. Кладемо борошно, розпушувач і замішуємо не дуже круте, але і не рідке тісто. Формочки змащуємо маслом і викладаємо приготовану масу. Випікаємо кекси в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці протягом 15 хвилин. По закінченню часу дістаємо капкейки і за допомогою кондитерського шприца викладаємо зверху шапочку з масляного крему. Прикрашаємо за бажанням: можна зробити капкейки з мастикою або просто посипати різнокольоровою присипкою.
Ванільні капкейки
Інгредієнти: вершкове масло - 120 г; тростинний цукор - 130 г; яйце - 3 шт.; борошно - 200 г; молоко - 60 мл; ваніль - за смаком; розпушувач тіста - 15 ч. ложки. Приготування Як готувати капкейки? Розтоплене вершкове масло збиваємо гарненько з тростинним цукром до отримання однорідної, повітряної маси. Потім по черзі розбиваємо яйця, продовжуючи збивати все міксером. В окремій мисці змішуємо борошно з розпушувачем. Молоко трохи підігріваємо, додаємо за смаком ваніль, перемішуємо. У масляну суміш додаємо половину порції борошна, вливаємо ванільне молоко і гарненько збиваємо міксером. Потім висипаємо борошно і перемішуємо. Формочки для кексів змащуємо маслом, присипаємо борошном і наповнюємо приготованим тестом. Випікаємо приблизно 20 хвилин при температурі 180°C. Зверху готові капкейки обов'язково прикрашаємо будь-яким кремом.
Полуничні капкейки
Інгредієнти: Для тіста:
яйце - 2 шт.; цукор - 100 г; борошно - 75 г; крохмаль - 50 г; розпушувач - 1 ч. ложка; масло рослинне - 60 мл; полуниця - 150 р. Для крему:
вершки 33% - 200 мл; цукрова пудра - 2 ст. ложки; полуниця - 100 р. Приготування Отже, для початку давайте приготуємо тісто. Для цього беремо свіжі ягоди полуниці, миємо їх і нарізаємо на невеликі шматочки. Далі змішуємо борошно з крохмалем і кладемо трохи розпушувача. Окремо збиваємо яйця з цукром до утворення пишної білої піни. Тепер акуратно додаємо борошняну суміш і додаємо шматочки полуниці. Формочки для кексів змащуємо маслом і викладаємо в них тісто, заповнюючи їх рівно наполовину. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 15 хвилин. Ось і все, капкейки з полуничною начинкою практично готові. Залишилося приготувати крем. Полуницю подрібнюємо в блендері до пюреобразного стану, додаємо цукрову пудру і акуратно змішуємо. В окремій ємності гарненько збиваємо вершки і з'єднуємо дві суміші разом, обережно перемішуючи. Остиглі кекси прикрашаємо кремом і подаємо до столу з чашкою гарячого і хорошого чаю.
Замість полуниці ви можете використовувати будь-які інші ягоди та фрукти, наприклад, апельсини, тоді в результаті у вас вийде дивовижно смачні апельсинові капкейки з пікантною цитрусової кислинкою.