Історія цього кулінарного шедевра досить багата і йде корінням далеко в Грецію. Ще в 7-6 ст. до нашої ери це диво в Стародавній Греції подавали атлетів на Олімпійських іграх. Тоді, без сумніву, він мав інший вигляд. Більш схожим на десерт чізкейк став у англійців, коли вони стали твердий сир заливати солодким молоком, а після розтирати його в однорідну масу.
З тих часів старомодні англійці так і доварюють чізкейк c маскарпоне без випічки. На корж з перемеленого печива, вимішаного з маслом, кладуть начинку із сиру, вершків, цукру і молока. Іноді, щоб десерт тримав форму, вводять ще і желатин. Приготований чізкейк охолоджують.
Рецепти чізкейку з сиром маскарпоне мають багато послідовників у всіх країнах. Найбільшу популярність це блюдо отримало саме в США.
Класичний чізкейк з маскарпоне готують як без випічки , так і на водяній бані в духовці. На чізкейк з маскарпоне неодмінно повинен бути верхній шар з вершків.
Сьогодні ми пропонуємо рецепт чізкейк з сиром маскарпоне, який буде схожий швидше на суфле, ніжним за структурою, і одночасно поживним.
Можна замінити маскарпоне в чізкейк свіжої жирною сметаною або сумішшю сиру з вершками, якщо раптом у вас в будинку не знайдеться саме цього виду сиру.
Як приготувати класичний чізкейк з маскарпоне, щоб він при випіканні не піднявся і не потріскався? Є певні правила його приготування:
Збити масляну основу чізкейку найкраще віночком. Це дасть суміші можливість уникнути збагачення киснем, що дозволить зменшити ризик появи тріщин при охолодженні чізкейку. Випікати при невисокій температурі і на водяній бані. Після того, як чізкейк готовий, мокрим ножем відокремити корж від стінок форми, щоб при охолодженні зменшити шанси на розтріскування верхнього шару. Чізкейк з маскарпоне
Отже, ми починаємо готувати класичний рецепт чізкейку з маскарпоне.
Інгредієнти: Основа:
печиво пісочне - 200 г; масло вершкове - 100 г. Начинка:
сир маскарпоне - 500 г; вершки - 200 мл; яйце куряче - 3 шт; пудра цукрова - 140 г; ваніль стручкова - 1 шт. Приготування Подрібнити печиво руками або в блендері. Додати м'яке вершкове масло. Розтерти з маслом. У форму, бажано роз'ємну, викласти масу і сформувати бортики близько 2 див. Поставити в холодильник. Приступити до виконання начинки. Збити маскарпоне з цукровою пудрою. Повільно ввести вершки, добре перемішати. Ввести яйця по одному. Додати насіння ванілі і все ретельно змішати.

Форму обмотати фольгою (бажано в 3-4 шари, щоб вода не проникла у форму). Вилити начинку. Чізкейк поставити на деко, наполовину наповнений водою. Випікати при температурі 160°С близько 1 години 20 хвилин. Після того, як вимкнули духовку, відкрити дверцята і залишити чізкейк. Це рекомендується для того, щоб із-за різкого перепаду температури він не потріскався. Через 30 хвилин краю чізкейку відокремити ножем, змоченим у воді, від форми. Залишити остигати при кімнатній температурі. Через 1 годину чізкейк перекласти на блюдо і поставити в холодильник на пару годин. Перед тим, як подавати на стіл, прикрасити свіжою полуницею і м'ятою.